Do wykonania zabudowy kuchennej na wymiar stosujemy bardzo różne materiały, których dobór zależy od preferencji klienta, stylu kuchni, ale także budżetu który jest przewidziany na wykonanie projektu.
MATERIAŁY DLA MEBLI KUCHENNYCH
Oferujemy bardzo szeroką gamę materiałów i akcesoriów, która pozwala na zbudowanie idealnie dopasowanej do potrzeb kuchni
Niezależnie od tego jakiego rodzaju materiału stosujemy – czy są to fronty laminowane czy też spieki kwarcowe możemy Państwa zapewnić, że dostarczany przez naszą firmę produkt będzie najwyższej jakości. Poniższe pytania i odpowiedzi pozwolą Państwu w wyborze materiałów, które spełnią Państwa oczekiwania dotyczące kuchni i akcesoriów kuchennych.
Po zapoznaniu się z opisem poszczególnych materiałów i dodatków zapraszamy do wykonania wstępnej wyceny online, dzięki której poznają Państwo przewidywaną cenę zabudowy kuchennej na wymiar oferowanej przez firmę Baum Centrum.
FRONTY MEBLI KUCHENNYCH?
laminat, lakier, fornir czy lite drewno?
Z koleji tzw. meble fornirowane posiadają okleinę z naturalnego drewna, co nadaje im niepowtarzalny i ekskluzywny wygląd, również jeżeli chodzi o fakturę materiału (np. przy dotknięciu ręką) Producenci zapewniają bardzo szeroki wybór wzorów fornirów naturalnych oraz modyfikowanych (forniry modyfikowane mogą mieć bardziej uporządkowane usłojenie oraz niespotykaną kolorystykę). Lite drewno to najwyższa półka materiałów na fronty meblowe – jego zalety zarówno ze względów estetycznych jak i użytkowych są od lat doceniane nawet przez najbardziej wymagających Klientów. Do najbardziej widowiskowych kuchni należą te wykonane z drewna egzotycznego
Laminowana płyta MDF to ekonomiczne i dość trwałe rozwiązanie a ogromny wybór wzorów i kolorów daje możliwość dopasowania charakteru mebli do każdego rodzaju kuchni. Laminaty często naśladują naturalne usłojenie drewna, ale istnieje także wiele oryginalnych wzorów płyt, w tym np. jednokolorowe. Jeszcze większą dowolność kolorystyczną zapewniają płyty lakierowane – wybrany rodzaj frontu może być pokryty lakierem w dowolnym odcieniu (np. z palety RAL, ICA, NCS). Lakier może nadawać meblom połysk (często stosowany przy kuchniach nowoczesnych), ale może być także półmatowy lub matowy.
Rodzaje oferowanych przez firmę Baum Centrum materiałów
dla frontów szafek kuchennych
BLATY KUCHENNE
płyta laminowana, kamień, kompozyt czy coś innego ?
Ekonomiczne blaty kuchenne z płyt laminowanych dostępne są w szerokiej gamie wzorów i kolorów. Mogą być pokryte laminatem błyszczącym, matowym lub półmatowym, gładkim albo fakturowanym. Są dość odporne na zabrudzenia i wysoką temperaturę, mniej na zarysowania. Produkowane są najczęściej w szerokości 60 cm (rzadziej 120 cm) i długościach 3-5 metrów.
Blaty z kamienia naturalnego (najczęściej kwarcytu lub granitu) są bardzo efektowne, odporne na wysoką temperaturę i zarysowania. Produkowane są za zamówienie. Są zimne w dotyku. Ze względu na ciężar często wymagają wzmocnienia szafek. Kompozyt jest mieszanką zmielonych minerałów i żywic, jest przyjemny w dotyku, odporny na zarysowania i środki chemiczne oraz łatwy do utrzymania w czystości. Blatom kompozytowym można nadać dowolny kształt oraz łączyć je bez widocznych spoin. Robione są na zamówienie. Jakość i cena zależą od grubości warstwy kompozytu (najczęściej 3, 6 lub 13 mm).
Blat kuchenny może być również wykonany z drewna naturalnego (mała odporność na zarysowania, konieczność impregnacji i okresowego odnawiania), płytek ceramicznych (pasują głównie do wnętrz rustykalnych), szkła (szczególnie do kuchni nowoczesnych), stali (gładkiej, polerowanej, matowej lub ryflowanej) lub konglomeratu (zmielony marmur lub granit łączony z żywicą poliestrową i barwnikami).
Rodzaje oferowanych przez firmę Baum Centrum materiałów
dla blatów kuchennych
Uchwyty czy systemy bezuchwytowe?
Systemy bezuchytowe stosowane są najczęściej w kuchniach nowoczesnych, choć bywają też niebanalnym dodatkiem do innych kuchni. Otwieranie szafek i szuflad odbywa się wówczas “na dotyk” co eliminuje konieczność montowania uchwytów mogących negatywnie wpływać np. na nowoczesną linię kuchni. W przypadku przewidywanej intensywnej eksploatacji pomieszczenia kuchennego warto jednak wziąć pod uwagę zastosowanie uchwytów standardowych – obecnie na rynku dostępna jest niezwykle bogata oferta obejmująca uchwyty wykonane z różnych materiałów oraz pasujące swoim wzornictwem do znakomitej większości kuchni.
Sprzęt AGD wolnostojący czy do zabudowy?
Od dłuższego czasu sprzęt ADG do zabudowy cieszy się dużo większą popularnością. Łatwiej jest go zintegrować z pomieszczeniem kuchennym, a urządzenia o wątpliwej wartości dekoracyjnej (np. zmywarka, pochłaniacz) po prostu ukryć w szafkach. Obecnie praktycznie wszystkie urządzenia AGD są dostępne w wersji do zabudowy, a wręcz jest to dominujący wariant tych urządzeń u większości producentów. Wyjątkiem może być lodówka, która w atrakcyjnej, wolnostojącej formie może być ciekawym dodatkiem do mebli, choć oczywiście istnieje również wiele modeli przeznaczonych do zabudowy.
Płyta grzejna – gazowa, ceramiczna czy indukcyjna?
Jeżeli przewidujemy bardzo częste korzystanie z płyty grzejnej oraz dysponujemy instalacją gazową warto rozważyć zakup płyty gazowej – ekonomiczne korzyści z jej eksploatacji będą wtedy zauważalne. Obecnie płyty gazowe produkowane są również w nowoczesnym wzornictwie (np. na płycie szklanej) dzięki czemu dobrze komponują się również w nowoczesnym wnętrzu. Przy braku instalacji gazowej lub mniej intensywnym korzytaniu z kuchni dobrym wyborem będzie elektryczna płyta ceramiczna. Nie wymaga ona stosowania specjalnych naczyń a producenci zapewniają spory wybór wśród tego typu urządzeń.
Płyta indukcyjna będzie droższa w zakupie (wymaga również specjalnych naczyń), jednak w późniejszej eksploatacji pozwoli nam zaoszczędzić nawet 25% energii a potrawy przyrządzimy szybciej. Dodatkowo w płytach indukcyjnych i ceramicznych znajdziemy często nowotarskie rozwiązania, np. sensorowe sterowanie, automatykę gotowania, rozpoznawanie naczyń itp. Ze względu na gładką i płaską powierzchnię są łatwe do utrzymania w czystości. Płyty grzejne mogą mieć różne rozmiary, mogą różnić się ilością pól grzejnych a także przyjmować nietypowe, nowoczesne kształty (np. tzw. “nerka”).
Sprzęt AGD jakiej firmy warto kupić?
Warto postawić na sprawdzone marki, obecne na rynku od dłuższego czasu. Nawet, jeżeli koszt zakupu markowego sprzętu jest większy, to jego późniejsza bezawaryjna praca oraz większa skuteczność i wygoda względem tańszych odpowiedników często warte są tej ceny. Markowy sprzęt to najczęściej także niebanalny design oraz gruntownie przemyślana i poparta badaniami ergonomia. Należy zwrócić też szczególną uwagę na warunki serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego oraz dostępność punktów serwisowych w okolicy. Nie przesadzajmy natomiast bez wyraźnej potrzeby z mnogością funkcji i zastosowań – w normalnym użytkowaniu kuchni i tak wykorzystamy tylko te podstawowe.